Pomalý tisk z DOS-ových aplikací ve Windows

Přestože DOSu již dávno odzvonilo, stále existují 16-bitové aplikace, bez kterých se neobejdeme. Tyto prastaré aplikace se s většími či menšími obtížemi dají provozovat na novejších operačních systémech. Jedním z nejčastějších problémů provozování DOSových programů na Windows je “pomalý” tisk, zejména na síťové tiskárny. Běžně můžeme čekat na výtisk až několik desítek sekund, což je poměrně dost. Tento článek se nebude zabývat příliš příčinami (protože s tím prostě už nikdo nic neudělá) ale zejména řešením…


V zásadě existují dvě řešení a to podle verze Windows, na které DOSová aplikace běží.
Pokud se jedná o starší verze Windows (95/98/ME), pak je řešením úprava souboru SYSTEM.INI, nejlépe pomocí systémové utilitky SYSEDIT (Start – Spustit – napsat SYSEDIT a enter). Do souboru system.ini je třeba přidat dvě sekce:

[Network]
PrintBufTime=5

[IFSMGR]
PrintBufTime=5

Uvedený příklad zkrátí timeout tisku z DOSu na 5 vteřin. Příliš nízká hodnota by mohla způsobovat problémy, bezproblémové minimum, které jsem vyzkoušel byly 2 sekundy.
Důležitá věc: uvedené dvě sekce je třeba umístit až pod sekci [386enh], jinak to nemusí fungovat!

V případě provozování DOS aplikací na systémech založených na technologii NT (tedy Windows 2000, XP, Vista, 2003, 2008) je třeba editovat registry – výše uvedená úprava na těchto systémech nemá žádný účinek!
Otevřeme editor regitru (Start – Spustit – napsat REGEDIT a enter) a proklikáme se až ke klíči: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WOW, zde najdeme položku LPT_timeout a nastavíme požadovaný timeout. Výchozí timeout je 15 sekund, jak je psáno výše, nedoporučoval bych nastavovat nižší hodnotu než 2 sekundy.

Po výše uvedených úpravách je ještě nutné restartovat počítač, aby se změny projevily!

bližší podrobnosti v angličtině například zde: www.printfil.com

Štítky: , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*