Klonování / kopírování pevného disku s operačním systémem

Koupě nového, většího disku sebou vždy nese nepříjemnou reinstalaci operačního systému. Tomuto kroku se lze vyhnout kopírováním dat ze starého na nový disk. Nejedná se však o kopírovaní souborů jako takových ale o kopírování sektorů disku, což zaručuje spolehlivý běh starého systému na novém větším disku.
Existuje několik prográmků, které to zvládají, jako nejlepší se mi zdá freeware Disk Copy 2.0.
Slovy autorů: Disk Copy 2.0 je mocný nástroj na kopírování dat na úrovni sektorů (sector-by-sector copy) bez ohledu na operační systém, souborový systém nebo rozdělení disku na jednotlive oddíly. Kopírování sektor po sektoru zajišťuje 100% identickou kopii. EASEUS Disk Copy umí kopírovat, klonovat nebo upgradovat menší disk na disk s větší kapacitou. Jednoduše řečeno, umí kopírovat cokoli ze starého disku včetně smazaných souborů, ztracených souborů a nedostupných dat.


Jak to funguje v praxi?
Na stránkách Easeus.com se stáhne image bootovacího CD, který je třeba vypálit. Z vypáleného CD se pak nabootuje přímo do aplikace Disk Copy, kde se pomocí poměrně jednoduchého a výstižného průvodce zvolí nejprve zdrojový a potom cílový disk. Potom už jen stačí počkat, až se zkopírují všechny sektory zdrojového disku na cílový. Jakmile máte sektorovou kopii na novém disku, můžeme disky vyměnit.
Ve většině případů bude mít nový disk větší kapacitu než původní, sektorovou kopií však bude mít svazek na novém disku stejnou kapacitu jako originál a na disku bude nevyužité místo. Abychom využili celou kapacitu disku, bude třeba zvětšit velikost svazku některým z dostupných nástrojů, například pomocí intuitivního progámku Partition Magic.

Štítky: , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*